Lyhyt vastaus: Kyllä. Safe to Play koulutuksen sisältö on yhdenmukainen kaikilta osin ja ylittää merkittävästi sen, mitä Viherympäristöliiton turvallisuuslautakunta on julkaissut.

Safe to Play koulutus on omassa luokassaan. Se on kehitetty samaan aikaan kuin eurooppalainen tarkastajien pätevyysmääritys TR 17207 kirjoitettiin vuosina 2013 – 2016. Itse asiassa Safe to Play koulutuksen kehittäjä Esa Junttila oli TR 17207:n laatineen työryhmän (CEN TC136 / SC1 WG17) sihteeri missä tehtävässän hän muotoili sen tekstit suurelta osin; luonnollisesti yhteistyössä tuon kansainvälisen työryhmän kanssa.

Viherympäristöliiton turvallisuuslautakunnan vuonna 2023 julkaisema määritys on ~90 % samansisältöinen kuin TR 17207. Valtaosa lopuista on samat kuin Safe to Play Encyclopediassa, Safe to Play koulutuksessa ja S2P sertifiointien soveltamisalassa.

Mietihän: Onko tietyn sisältömäärityksen noudattaminen tae laadusta? Eikö ehkä juuri päin vastoin! Nimittäin, jos koulutus on kehitetty määrityksen julkaisemisen jälkeen, ja kehitystä ohjaa tarve täyttää määrityksen sisältö, niin eikö koulutuksen laatu helposti jää vaaditun alarajalle? No, ei välttämättä tietystikään… Mutta helposti ihminen menee ‘yli siitä, missä aita on matalin’.

Safe to Play koulutus on kehitetty rakkaudesta alaan. Tavoitteena on ollut nostaa alan koulutusten taso uusiin sfääreihin. Kaikki on huolellisesti suunniteltu, laadittu ja viimeistelty. Satoja työtunteja on käytetty ja lisää käytetään joka vuosi, kun koulutusta kehitetään aina vain paremmaksi.

Jotkut tätä kysymystä kysyvistä ovat erityisen kiinnostuneita aikajanasta:

  • 2014 – Pidettiin ‘Safe to Play’ koulutuksen pilottikoulutus osana Lappset academyä.
  • 2015 – Safe to Play Oy perustettiin tammikuussa ja julkaistiin ensimmäinen versio koulutuksen sisältömäärityskestä.
  • 2015 – Järjestettiin ensimmäinen Safe to Play tarkastajakoulutus van kuukausi Safe to Play Oyn perustamisen jälkeen.
  • 2018 – Julkaistiin eurooppalalinen tarkastajien pätevyysmääritys TR 17207, joka oli laadittu vuosina 2013-2016.
  • 2020 – Julkaistiin S2P sertifioinnin nykymuotoiset sertifiointikaavat ja pätevyysalueet.
  • 2022 – TUKESin alainen valtion akkreditoija, FINAS, saattoi päätökseen S2P sertifioinnin akkreditoinnin, joka suoritettiin vuosina 2020-2022.
  • 2023 – Kaiken edellämainitun jälkeen Viherympäristöliiton turvallisuuslautakunta julkaisi Safe to Play koulutusten sisällön kanssa yhtenevän sisältömäärityksen ikään kuin omana uniikkina tuotoksenaan.

Aikajanaa ja tapahtuvia tuntevat tietävät, että nimenomaan Safe to Play on laatinut ja tehnyt tunnetuksi sen koulutusmäärityksen, joka on levinnyt ympäri Euroopan (TR 17207) ja koko maapallon (ISO 24665). Nyt se on lopultakin tunnustettu parhaaksi sisältömääritykseksi myös Suomessa. On harmi, ettei kunniaa työstä ole annettu alkuperäiselle tekijälle.