Tarkastajien pätevyysmäärityksen alkuperä

Poikkeuksillisesti ja aiheen
henkilökohtaisen luonteen vuoksi
kirjoitan tämän artikkelin minä-muodossa.
Safe to Play perustaja Esa Junttila

Oli 2013 kun Lappsetin tuoteturvapäällikkönä havahduin siihen, että suuri osa turvallisuuteen liittyvistä asiakasvalituksista johtui asiakkaan omasta toiminnasta. Välineissä ei ollut vikaa, vaan alueiden suunnittelussa ja ylläpidossa tehtiin laiminlyöntejä ja suoranaisia virheitä, jotka koettiin johtuvan välineen puutteesta.

Ehkä esimerkki tästä on paikallaan: Päiväkotiin oli asennettu yhden tukipisteen ryhmäkeinu, jonka ruhjomaksi eräs lapsi joutui. Päiväkodin johtajan mielestä väline oli vaarallinen. Minun mielestäni kyseistä välinetyyppiä ei olisi pitänyt asentaa päiväkodin pihaan ensinkään.

Tuohon aikaan Suomessa koulutettiin EN 1176 standardien sisältöä. Mutta näitä ongelmia eivät ratkaisseet standardit, jotka eivät puhu mm. aluesuunnittelusta, ylläpidosta, asennuksen laadusta, välinevalinnoista, ikäryhmän määrittämisestä ja lapsen tarpeesta kokea riskejä.

Niinpä lähdin kehittämään uutta koulutusta, ja aloitin käymällä läpi sähköpostejani, joita vuosien varrella oli kertynyt yli 12 000! Jäsensin aiheet, jotka mielestäni liittyvät turvallisuuteen. Näiden pohjalta kirjoitin kirjan nimeltä ’Leikisti turvallinen’ ja pidin vuonna 2014 ensimmäisen 8-päiväisen pilottikoulutuksen, josta koulutettavat saattoivat ottaa eripituisia osia kunkin ammatillisen tarpeen mukaan. Ensimmäinen Safe to Play koulutus pidettiin vuonna 2015 ja sittemmin koulutuksen on käynyt yli 1000 henkilöä!

Mutta ei siinä kaikki. Minun visionani oli laajentaa koulutus ulkomaille ja siksi olin perustajajäsenenä ja sihteerinä kansainvälisessä asiantuntijatyöryhmässä, joka lopulta vuonna 2018 julkaisi eurooppalaisen leikkipaikkatarkastajien pätevyysmäärityksen TR 17207.

Laajentuminen ulkomaille vaati oppikirjan päivityksen ja se vaati oman kansainvälisen asiantuntijatiimin. Tiimin tehtävänä oli (ja on edelleen) tarkistaa käännökset ja varmistaa, että tulkinnat eivät ole ristiriidassa eri maiden käsitysten kanssa. Nyt, 2024 aineisto on päivitetty vuosittain ja kieliä on jo täyteen 10 suomi mukaan lukien!

Ymmärsin varhain, että turvallisuudesta huolehtivan henkilön vastuu on vakava. Kun saa tietoa vammautuneista ja jopa kuolleista lapsista, ymmärsin että suunnittelijan tai tarkastajan päätöksillä voi olla vakavia seurauksia. Siksi kehitin S2P sertifioinnista ISO 17024 akkreditointikelpoisen ja hankin sille Suomen valtion akkreditoijan, TUKESin alaisen FINASin ‘päteväksi arvioinnin’. Vuonna 2021 Safe to Playn omistama S2P sertifiointi todettiin päteväksi myöntämään henkilösertifikaatteja. Sen ansiosta koulutuksen käyneet saattoivat kokeen läpäisemällä todistaa pätevyytensä tavalla, joka olisi hyväksyttävä jopa oikeudessa.

Mutta tämäkään ei vielä ollut tarpeeksi! Olin myös jäsenenä ja aloitteen tekijänä työryhmässä, joka jatkokehitti eurooppalaisen pätevyysmäärityksen maailmanlaajuiseksi. Syksyllä 2023 julkaistiin ISO 24665, maailmanlaajuinen leikkialueiden tarkastajien pätevyysmääritys. On huikeaa ajatella, että sen juuret ovat Safe to Play tarkastajakoulutuksessa!

Vielä kuitenkin puuttui jotain. Vielä tarvittiin työkalut tarkastusten tekoon ja alueiden ylläpitoon. Korona-aikana Sanna Marinin ystävällisesti lahjoittama ”sata tonnia” antoi alkuvauhdin tuotekehitykselle, josta nyt syksyllä 2024 hyötyy jo noin 30 asiakasorganisaation ylläpidot. Näistä suurimmalla on täyteen 1000 aluetta!

Miksi kaikki tämä ”oman hännän nostaminen”?

En halua kärjistää keskustelua osapuolten välillä mainitsemalla tässä vaiheessa nimiä, sanomisia ja päivämääriä. Mutta mistäpä muusta olisi kyse kuin kunniasta ja rahasta?

  • Haluan saada tunnustuksen siitä elämäntyöstä, jonka olen tehnyt. En hyväksy sitä, että minun työni muunnetaan nimellisesti uuteen sanamuotoon ja julkaistaan toisen työnä.
  • Haluan luonnollisesti saada korvauksen, jos joku hyödyntää minun immateriaalioikeuttani, jonka kehitykseen olen käyttänyt satoja tuhansia euroja.

Tulevaisuus

Se, millainen julkinen keskustelu tästä kehittyy, jää nähtäväksi. Ehkä kaikki kutistuu myrskyksi vesilasissa; väittelyksi, jonka vuoksi vain pari henkilöä menettää yöunensa, mutta josta suuri yleisö ei välitä.

Se kuitenkin on aivan varmaa, että Safe to Play jatkaa maailmanvalloitustaan, tapahtuipa Suomessa mitä tahansa. Laaja tulopohjamme mahdollistaa jatkuvan tuotekehityksen, josta hyötyvät sekä entiset, nykyiset että tulevat leikki- ja lähiliikunta-alueiden turvallisuudesta huolehtivat henkilöt.